China en Keynes (2013)

Volkskrant_18-10-2013_Chinese economie_china-spoor-470x340

China gebruikt klassiek medicijn: overheid pompt groei op

De Chinese economie is in het derde kwartaal voor het eerst in bijna een jaar tijd sneller gegroeid dan in het voorgaande kwartaal, zo bleek vrijdag uit cijfers die het Chinese statistiekbureau vrijdag publiceerde.

‘s Werelds op een na grootste economie groeide vorig kwartaal met 7,8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

In het tweede kwartaal viel het groeitempo nog terug tot 7,5 procent. In de eerste 9 maanden van dit jaar werd een plus van 7,7 procent geboekt, terwijl de regering van premier Li Keqiang mikt op een groei van 7,5 procent over het hele jaar.

Overheid China krikt groei op

De Chinese groei lijkt dus weer aan te trekken, maar het is vooral de overheid die aan de knoppen zit. Met klassieke investeringen in infrastructuur. Zo stegen de investeringen in transportfaciliteiten – zoals spoorwegen – met 40,6 procent in de eerste negen maanden van dit jaar.

De voor China zo belangrijke export doet het vooralsnog echter niet bijster goed. In september daalde de export zelfs licht met 0,3 procent, vergeleken met een jaar eerder. Ook Chinese consumenten zijn nog niet erg geneigd de portemonnee te trekken.

Hoewel de groei van de economie in lijn is met de verwachtingen van analisten, zijn die toch niet bijster enthousiast. “Dit is geen gezond economisch herstel”, schreef econoom Zhiwei Zhang van zakenbank Nomura eerder deze week, meldde CNBC. “Dit versterkt de onbalans in de Chinese economie en gaat tegen de lange-termijndoelstellingen van de overheid in.”

China wil bijvoorbeeld het groeimodel dat gebaseerd is op de export en overheidsinvesteringen bijstellen naar groei die sterker leunt op de binnenlandse vraag. De particuliere consumptie is vooralsnog slechts goed voor 36 procent van het bruto binnenlands product, terwijl de particuliere vraag in de VS bijvoorbeeld zo’n tweederde van de economie dekt.

Aanpassingen één-kind-beleid

De Chinese leiders zijn zich overigens wel degelijk bewust van de lange-termijnproblemen. Zo wil de overheid het een-kind-beleid verder versoepelen om te zorgen voor meer geboorten. China heeft namelijk meer jongeren nodig om de lasten van de vergrijzing te dragen. Economen van Citigroup stellen dat meer geboorten op de lange termijn goed kunnen uitpakken voor het Chinese groeipotentieel, aldus CNBC.

Volgens prognoses van de Verenigde Naties neemt het aandeel van 65-plussers in China toe van 8,5 procent nu tot bijna 24 procent van de bevolking in 2050.

Jeroen de Boer

De Volkskrant, 18-10-2013

 

Print Friendly, PDF & Email