De belastingdruk 2013

Tot 20 mei werken we voor de schatkist

De Nederlandse economie is nog twaalf dagen verwijderd van het moment in 2013 dat de burger eindelijk de vruchten oogst van het werk dat wordt verricht. Dat blijkt uit een overzicht van de belastingdruk in de diverse Europese landen dat vandaag gepubliceerd werd door het CBS.

In Nederland grijpt de fiscus volgens de cijfers over 2011 38,4 cent van elke verdiende euro, waarmee ons land nipt beter af is dan de Europese gemiddelde belastingdruk van 39,1% van het bruto binnenlands product. De Denen zuchten financieel het zwaarst onder het juk van de overheid, met een taxdruk van 47,7%, terwijl de Zweden 44,7% en de Belgen 44,1% afdragen aan Vadertje Staat. Het minst inhalig is de overheid in Litouwen, waar de 26,1% van het verdiende geld naar de schatkist verdwijnt.

Op basis van de cijfers valt ook te berekenen op welk moment in het jaar de economie voldoende heeft verdiend om de belastingafdracht voor dat jaar te voldoen. Bij een percentage van 38,4% valt dat moment voor Nederland op 20 mei.

De Telegraaf, 8 mei 2013

Print Friendly, PDF & Email