De kosten van een diploma

Op de website van dagblad Trouw stond op 17 december 2013 een kort artikel met de titel “Masterdiploma kost meestal 148.000 euro”.

Kosten diploma 2012

Het ging over de kosten die verbonden zijn aan het behalen van een universitaire Master.  Er stond een link in het artikeltje naar de website van het CBS dat de cijfers hierover had verzameld voor 2012. Ik kon niet nalaten om die cijfers eens te bekijken en kwam tot de ontdekking dat een opleiding Mbo-bbl4 gemiddeld duurder is dan een gemiddelde universitaire master, uitgaande van de standaardroute waarbij zittenblijven en studievertragingen zijn meegerekend. Een mbo-bbl4 kostte in 2012 € 149.800 terwijl de totale kosten voor een universitaire master in 2012 in € 148.500 waren! Ik heb van de CBS-gegevens een grafiek gemaakt die bovenstaand is weergegeven. Per opleiding zijn alle kosten bij elkaar opgeteld.

Hier blijkt maar weer eens uit dat bronnen nooit klakkeloos geloofd en overgenomen kunnen worden. Informatie moet altijd beoordeeld en gewogen worden! En wie me niet geloofd: de link naar alle gegevens is http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=82298NED&LA=NL

Ω

Print Friendly, PDF & Email