De wisselkoers van de euro

De wisselkoers is de waarde, de prijs, van een muntsoort uitgedrukt in een andere muntsoort. De wisselkoers wordt net als bij goederen bepaald door vraag en aanbod op een markt: de valutamarkt. Zodra de vraag naar of het aanbod van een muntsoort verandert, verandert de wisselkoers ervan.

De stijging van de wisselkoers heet appreciatie, de daling van de wisselkoers heet depreciatie.

De vraag naar euro’s

Euro’s worden gevraagd wanneer een niet-Europeaan wat koopt of belegt in de eurozone. Hij moet dan zijn eigen muntsoort omwisselen voor euro’s. Dan gebeuren er twee dingen tegelijkertijd: hij vraagt euro’s en biedt zijn eigen muntsoort aan.

Voorbeeld: beleggen in Europa

Een Japanner belegt in Duitsland in aandelen Volkswagen. Hij moet dan zijn yens omwisselen voor euro’s. Er gebeuren tegelijkertijd twee dingen: hij vraagt euro’s en biedt yens aan. Dit zorgt voor een koersstijging van de euro én een koersdaling van de yen.

Het aanbod van euro’s

Euro’s worden aangeboden wanneer een Europeaan wat koopt of belegt buiten de eurozone. Hij moet dan zijn euro’s omwisselen voor een andere muntsoort. Dan gebeuren er twee dingen tegelijkertijd: hij biedt euro’s aan en vraagt de andere muntsoort. Dit beïnvloedt dus de koers van de euro én van de dollar.

Voorbeeld: importeren uit de VS

Een Nederlands bedrijf koopt in de VS een grote hoeveelheid auto’s. Die kosten het bedrijf in totaal € 5 miljoen; in dollars moet het bedrijf $ 6 miljoen betalen. Het bedrijf biedt aan: 5 miljoen euro’s, het bedrijf vraagt: 6 miljoen dollars.

Samengevat

Euro’s worden op de valutamarkt gevraagd wanneer:

  • Het buitenland in het eurogebied goederen of diensten koopt
  • Het buitenland in het eurogebied belegt
  • Het buitenland in het eurogebied spaart
  • Het buitenland in het eurogebied investeert

Euro’s worden op de valutamarkt aangeboden wanneer:

  • Het eurogebied in het buitenland goederen of diensten koopt
  • Het eurogebied in het buitenland belegt
  • Het eurogebied in het buitenland spaart
  • Het eurogebied in het buitenland investeert

 

Voorbeeld. Handelen met Denemarken

De Deense kroon en de Euro

Op 23 februari 2017 was de koers van beide valuta:

€ 1 = DKK 7,4350 (EUR/DKK: 7,4350). EUR/DKK is dus de koers van de euro uitgedrukt in Deense kronen. Wil een Deen € 1 kopen dan moet hij 7,4350 Deense kroon betalen.

DKK 1 = € 0,1345 (DKK/EUR: 0,1345). DKK/EUR is dus de koers van de Deense kroon uitgedrukt in euro’s. Wil een Europeaan DKK 1 kopen dan moet hij € 0,1345 betalen.

Omrekenen van de ene koers naar de andere koers

Het omrekenen van de ene valuta naar de andere valuta gaat eenvoudig: 1 gedeeld door de andere koers.

Als de koers van de Deense kroon in euro 0,1345 is (DKK/EUR), dan is de koers van de euro in Deense kroon (EUR/DKK): 1 / 0,1345 = 7,4350

Omgekeerd: de koers van de euro in DKK is 7,4350 dus de koers van de DKK in euro is 1 / 7,4350 = 0,1345

In wezen zijn de koersen dus gelijk maar wordt een andere munt als uitgangspunt genomen: 1 DKK = € 0,1345 is hetzelfde als 1 € = DKK 7,4350

Let dus steeds goed op naar welke koers je kijkt!

Print Friendly, PDF & Email