Studietips voor het (school)examen

Bereid je goed voor

 • Maak een reële planning. Een planning waar je je toch niet aan houdt heeft geen zin. En denk aan rustmomenten.
 • Begin op tijd.
 • Heb zelfvertrouwen. Je zit niet voor niets in 5 havo.

Jouw studeeromgeving

 • Ziet jouw bureau eruit of er een olifant heeft huisgehouden? Weg met alle troep, want troep zorgt voor afleiding en dat kun je nu niet gebruiken.
 • En als je dan toch aan het opruimen bent doe meteen je mobiel, laptop, gameconsole weg want die zorgen voor nog meer afleiding.
 • Je moet namelijk studeren: slagen is weg van deze school.

Regelmaat in plaats van stampen

 • Lees regelmatig, met flinke tussenpozen, de tekst en de begrippen. Wacht niet tot het laatste moment.
 • Onderzoek heeft uitgewezen dat je informatie veel beter onthoudt als je ervoor zorgt dat je stukken tekst leest met ruime intervallen daartussen. Het nemen van pauzes bij het lezen is de beste manier om informatie te laten beklijven.
 • Alles op het allerlaatste moment in één lange marathonsessie in je hoofd stampen lijkt op het eerste gezicht best te werken, maar je vergeet het geleerde daarna even snel weer. Hoe langer je informatie wilt onthouden, hoe langer de pauzes tussen de bestudeerde teksten dienen te zijn, stellen de onderzoekers.

Oefen examenopgaven

Het zeer regelmatig overhoren en testen van jezelf blijkt uit onderzoek ook erg goed te helpen. Op die manier stimuleer je je hersens voortdurend te graven naar de informatie die je net hebt opgedaan. Die activiteit maakt dat je de informatie sneller onthoudt.

Examenopgaven zijn te vinden:

 • Op examenblad.nl. Kies havo/maatschappijvakken/economie. Linksboven op de pagina kun je het jaartal kiezen. Let op: alle onderdelen van de examens moet je apart downloaden.
 • Op fhamers.nl. Kies in de bovenste menubalk Havo examens. De downloads die dan verschijnen zijn compleet: examen-bijlagen-uitwerkingen.
 • In de Examenbundels havo economie door drs. J.P.M. Blaas. Deze bundel verschijnt ieder jaar in een geactualiseerde uitgave. Nieuw kost het boek ongeveer € 14 (Bol.com), maar je kunt ook prima oefenen met een wat oudere uitgave. Deze zijn tweedehands ook te vinden bij Bol.com of Marktplaats.

Let bij het oefenen ook op de tijd. Op je examen kun je ook niet “eeuwig” over een opgave/vraag doen.

Kijk je werk kritisch na

 • Heb je een fout antwoord gegeven omdat je de vraag niet goed gelezen had? Dat is een “stomme” fout. Jammer.
 • Maar het kan ook zijn dat je het niet precies weet. Zoek het onderwerp dan op in je lesbrief (tip: kijk in de inhoudsopgave) en maak de opgave daarna opnieuw.

Maak zelf samenvattingen

EXAMENTIP

Heb je nooit eerder samenvattingen van de stof gemaakt BEGIN ER DAN NU NIET AAN. Het kost je zo net voor het examen veel teveel tijd. Je kunt dan beter oefenopdrachten maken. Een goed hulpmiddel is de Examenbundel economie, die kun je voor een paar euro tweedehands kopen bij Bol.com. De nieuwste is niet nodig maar koop een redelijk recente uitgave.

Voor het vak economie is het handig dat je goede samenvattingen kunt maken. De hoeveelheid stof is nogal groot en er worden veel verschillende onderwerpen behandeld.

Een paar basisregels om goede samenvattingen te maken zijn:

 • Vat niet de complete tekst samen. Samenvattingen zijn bedoeld ter voorbereiding van het proefwerk/SE/Examen. In de tekst staan allerlei voorbeelden om je bepaalde dingen duidelijk te maken, daarna hebben ze hun functie gehad. Ze hoeven dus niet meer in de samenvatting te staan.
 • Wat je bij het vak Nederlands geleerd hebt over het maken van samenvattingen is nuttig: gebruik maken van de koppen, de alinea-indeling en signaalwoorden. Pas het ook bij economie toe. Voor het proefwerk/SE/Examen heb je niet alleen een overzicht van de begrippen (die vaak vetgedrukt zijn) nodig, maar moet je vooral de verbanden tussen die begrippen begrijpen. En niet te vergeten, je moet het geleerde toe kunnen passen. Om de structuur van de tekst zichtbaar te maken, moet je hoofdzaken van bijzaken onderscheiden.
 • Als je de samenvatting zelf maakt, heb je meer overzicht en onthoud je alles makkelijker.

Video uitleg

Op YouTube staan heel veel video’s die lastige onderwerpen behandelen. Selecteer op OsAcademy of Economie Academy en zoek het onderwerp waarover je meer wilt weten. Houd er rekening mee dat filmpjes op vwo niveau kunnen zijn.

Ω