Hoe werkt verzekeren?

Nederlanders hebben een hekel aan risico’s. Daarom willen ze zich graag tegen van alles en nog wat verzekeren, want stel je eens voor …

Verzekeringbg-interpolis-3

Een verzekering is een overeenkomst tussen een verzekeraar en een verzekerde. De verzekerde betaalt een vergoeding, de premie, aan de verzekeraar die in ruil hiervoor de schade vergoed die de verzekerde lijdt. De verzekeraar is het bedrijf dat de verzekering verkoopt, de verzekerde is de persoon die zich wil indekken tegen schade.

Bij een verzekering moet:

  • sprake zijn van een onzeker voorval
  • sprake zijn van schade
  • de schade in geld uit te drukken zijn

De premie

De premie is gebaseerd op de kans op schade en het te verwachten schadebedrag volgens de formule: premie = kans op schade x de gemiddelde hoogte van de te verwachten schade.

Als voorbeeld een fietsverzekering. Stel dat de kans dat een fiets in Goirle gestolen wordt 5% is en de gemiddelde nieuwwaarde (de schade dus)  is € 500. De premie is dan 0,05 x € 500 = € 25.

De verzekeraar heeft wel een behoorlijk aantal klanten nodig want als slechts twee mensen meedoen van wie van één de fiets gestolen wordt, lijdt de verzekeraar een flink verlies. Doen er in het voorbeeld 100 mensen mee dan ontvangt de verzekeraar 100 x € 25 = € 2500 en moet hij 5 x € 500 = € 2500 uitbetalen. Bij 100 klanten speelt hij dus quitte.794879a3d95143d14a68567cec1bdc8f

Het verzekeringsprincipe is dan ook: alle verzekerden van een bepaalde verzekering samen betalen ook alle schade van die verzekerden.

 

 

Print Friendly, PDF & Email