Huisverzekeringen

Je huis en alles wat daarbij hoort, is een groot en duur bezit. Je moet er dan ook niet aan denken dat je alles kwijtraakt door een brand of dat al je spullen weggehaald worden. Voor deze onzekere voorvallen hebben de verzekeraars een aantal verzekeringen.

De inboedelverzekering

De inboedelverzekering is er voor alle spullen die in je huis staan. En je hebt meer spullen dan je denkt: meubels, elektronische apparaten, kleding, boeken. De verzekering dekt de schade die je hebt door inbraak, brand of wateroverlast tegen nieuwwaarde. Dat wil zeggen dat je genoeg betaald krijgt om alles nieuw te kunnen kopen.

De opstalverzekering

De opstalverzekering, soms ook woonhuisverzekering genoemd, is een verzekering voor brand- of stormschade aan het huis zelf. Het bedrag waarvoor je je verzekert is de herbouwwaarde, het bedrag dat nodig is om een volledig verwoest huis opnieuw te bouwen.

Promille

De premie voor inboedel- en opstalverzekeringen wordt meestal in promille uitgedrukt. Promille is “per duizend”, waar procent “per honderd” is. De premie wordt dan uitgedrukt in een bedrag per € 1.000 verzekerd. Geeft een verzekeraar een premie op van € 1,50 per € 1.000 verzekerd bedrag, dan is de premie 1,5‰.

Onderverzekerd

Vooral bij opstal- en inboedelverzekeringen is de kans op onderverzekering vrij groot. Mensen denken er vaak niet aan om hun verzekering aan te passen als ze verbouwen of nieuwe meubels kopen. Als er dan schade optreedt, wordt er door de onderverzekering minder schadevergoeding uitgekeerd.

Onderverzekeringsformule

Ω

Print Friendly, PDF & Email