Studietips

Tip 1

Lees regelmatig, met flinke tussenpozen, de tekst en de begrippen. Wacht niet tot het laatste moment.

Onderzoek heeft uitgewezen dat je informatie veel beter onthoudt als je ervoor zorgt dat je stukken tekst leest met ruime intervallen daartussen. Het nemen van pauzes bij het lezen is de beste manier om informatie te laten beklijven.

Alles op het allerlaatste moment in één lange marathonsessie in je hoofd stampen lijkt op het eerste gezicht best te werken. Je haalt er je so of toets mee, maar je vergeet het geleerde daarna even snel weer. Hoe langer je informatie wilt onthouden, hoe langer de pauzes tussen de bestudeerde teksten dienen te zijn, stellen de onderzoekers.

Tip 2

Overhoor jezelf en oefen de opgaven. De opgaven waarvan je hoopt dat ze niet op het so of de toets gevraagd worden, zijn voor jou het belangrijkst.

Het zeer regelmatig overhoren en testen van jezelf is blijkt uit onderzoek ook erg goed te helpen. Op die manier stimuleer je je hersens voortdurend te graven naar de informatie die je net hebt opgedaan. Die activiteit maakt dat je de informatie sneller onthoudt.

Tip 3

Maar zelf samenvattingen en doe dat tussendoor. Dus: paragraaf uit, samenvatting maken.

Het maken van een samenvatting

Voor het vak economie is het handig dat je goede samenvattingen kunt maken. De hoeveelheid stof is nogal groot en er worden veel verschillende onderwerpen behandeld.

Een paar basisregels om goede samenvattingen te maken zijn:

  • Het is niet de bedoeling dat je de hele tekst gaat samenvatten. Samenvattingen zijn bedoeld ter voorbereiding van het proefwerk. In de tekst staan allerlei voorbeelden om je bepaalde dingen duidelijk te maken, daarna hebben ze hun functie gehad. Ze hoeven dus niet meer in de samenvatting te staan.
  • Wat je bij het vak Nederlands geleerd hebt over het maken van samenvattingen is nuttig: gebruik maken van de koppen, de alinea-indeling en signaalwoorden. Pas het ook bij economie toe. Voor het proefwerk heb je niet alleen een overzicht van de begrippen die vetgedrukt zijn nodig, maar moetje vooral de verbanden tussen die begrippen begrijpen. En niet te vergeten, je moet het geleerde toe kunnen passen. Om de structuur van de tekst zichtbaar te maken, moet je hoofdzaken van bijzaken onderscheiden.
  • Als je de samenvatting zelf maakt, heb je meer overzicht en onthoud je alles makkelijker.

Tip 4

Doe net of je zelf leraar bent en je een bepaalde paragraaf of hoofdstuk moet uitleggen aan anderen. Maak er een soort van presentatie van.

Tijdens het lezen schrijf je puntsgewijs alles op wat je moet weten van de belangrijke onderdelen, dus de kernwoorden en de uitleg erbij. Maak het niet te uitgebreid; het is een presentatie, dus de kernwoorden moeten op een dia passen en de rest moet je onthouden.

Als je alles gelezen en opgeschreven hebt, ga je één of twee opgaven zoeken die bij het kernwoord of onderwerp horen. Het moeten niet de gemakkelijkste opgaven zijn. Deze opgaven moet je goed kennen, want als je de presentatie in het echt zou moeten houden, moet je ze kunnen uitleggen aan je “publiek” en er vragen over kunnen beantwoorden.

Tip 5

Maak een spiekbriefje. Dit lijkt veel op het maken van de presentatie uit tip 4, maar dan zonder de opgaven.

Tip 6

De laatste en misschien de belangrijkste tip: maak altijd je huiswerk en stel vragen als je iets niet begrijpt!

Print Friendly, PDF & Email