Wordt het een V-, U- of een fatale L-recessie?

Peter de Waard, De Volkskrant, 19 maart 2020

Dat er een recessie komt staat vast. De enige vraag is wat voor recessie het wordt: V, U of L.

Een V-recessie is een kortstondige, waarbij de mondiale economie na de zomer weer net zo snel uit het dal klimt als ze er nu in is beland. De coronacrisis zal in dat geval in de annalen worden bijgeschreven als een nostalgische gebeurtenis, waarbij het even ongekend stil was op straat, de werkvloer en in de winkels. Maar uiteindelijk liep die met een sisser af en heeft niemand er een boterham minder door gegeten.

Bij een U-recessie zal de economie het hele jaar in het dal blijven en er pas begin volgend jaar weer langzaam uitkomen. Ze zal de overheidsfinanciën hard treffen. Er zullen lange periodes van werktijdverkorting zijn zoals in het midden van de jaren tachtig. Bedrijven met weinig vet op de botten zullen omvallen. En de bestaande politieke partijen wacht een afstraffing bij de volgende verkiezingen.

Maar het grootste doemscenario is een L-recessie waarbij een periode van vijf tot zeven jaar krimp volgt – een diepe recessie of zelfs depressie. Vele bedrijven vallen om, mensen verliezen massaal hun baan, de huizenmarkt stort in en het financieel systeem schudt andermaal op zijn grondvesten. Mogelijk zal de eurozone dit keer de crisis niet overleven.

Maar vertrouwen is ongrijpbaar en iets wat niet te koop is.

Het virus zal in 2020 wel verdwijnen – of iedereen wordt er immuun voor – maar de economische consequenties kunnen veel langer duren. Alles hangt ervan af of de burgers niet bang worden voor de toekomst. Als consumenten en producenten het vertrouwen verliezen en niet meer kopen c.q. investeren kan de economie in een negatieve spiraal terechtkomen.

Het is een slecht voorteken dat het vertrouwen in het bankwezen bij beleggers al tot een dieptepunt is gedaald. De beurswaarde van Europese banken is nog maar 40 procent van het vermogen. Dat is nog slechter dan op het hoogtepunt van de kredietcrisis toen dat nog boven de 50 procent lag. Als banken elkaar niet meer vertrouwen en weigeren onderling leningen te verstrekken is het einde zoek.

Regeringen en internationale instituten smijten met biljoenen om een dergelijke crisis dit keer voor te zijn. Banken kunnen onbeperkt liquiditeitssteun krijgen. Ze mogen hun verplichte buffers wat laten vieren. Hiermee moet een meltdown van het financiële systeem zoals in 2008 worden voorkomen.

Tegelijkertijd worden bedrijven, zzp’ers en werknemers in de WW financieel ondersteund zodat faillissementen en vraaguitval worden voorkomen. President Trump die er gezien de komende verkiezingen alles aan is gelegen een L-crisis te voorkomen, zou een steunplan hebben klaarliggen van 1.200 miljard dollar. Hij zou niet alleen bedrijven en werknemers willen helpen, maar ook consumenten ‘helikoptergeld’ willen toestoppen hetgeen zijn populariteit alvast zeker zal helpen.

https://krant.volkskrant.nl/titles/volkskrant/7929/publications/902/pages/18

“Deze artikelen van Peter de Waard mogen op deze site worden geplaatst met toestemming van de Volkskrant.”, d.d. 28 september 2020.

Print Friendly, PDF & Email